ellensvanberg.blogg.se

Hösten 2012 kommer spenderas i Maastricht, Holland. Häng med på äventyret!

5 december - Sinterklaas!

Publicerad 2012-12-05 21:40:00 i Allmänt

Hej!
 
Idag firas "Sinterklaas" här i Holland (även i vissa delar av Belgien, norra Frankrike mm.) Sinterklaas ser i princip ut som en jultomte fast med påvehat och svarta små "hjälpredor". Tydligen ska dessa hjälpredor föreställa  föredetta slavungar från Etiopien och kallas för Zwarte Piet som Sinterklaas har räddat. Tänk vilken tumult det hade blivit i Sverige....
 
 
 
Nu är det inte långt kvar av terminen. Har ett sista arbete i Global Supply- kursen som handlar om företaget Mars. Vi ska agera konsulter och expandera deras produktion till nya, eller existerande, marknader. Väldigt intressant då det är ett riktigt företag (och representanter från Mars kommer delta på presentationen på måndag). I min andra kurs, Strategic Marketing, håller jag i lektionen på fredag, en till tutorial nästa tisdag, ett avslutande case om siliconföretaget Xiameter på fredagen och sen den 20 är det tenta i den kursen. Betydligt mer att göra som ni märker. Men har verkligen gillat upplägget. Inför varje turorial får man ett case från ett riktigt företag, t.ex. Apple, Red Bull, Microsoft, Daimler-Chrysler osv, samt tre artiklar. Med hjälp av dessa artiklar, och även material från tidigare tutorials, ska man lösa problemen som företagen möter. Rikigt kul när det är "på riktigt". Men samtidigt mycket arbete såklart där ens åsikter betygbedöms.
 
Skolsystemet med PBL är något som jag faktiskt har vant mig vid nu. Det finns självklart både positiva och negativa delar av den. T.ex. hade jag aldrig klarat av det här tempot i 3-5 år, speciellt inte om man ska engagera sig utanför skolan, extrajobba osv. Det finns inte tid till det! Det är även en stor utpekad nackdel med PBL, att det framkammar stress och press på studenterna. Men systemet har många fördelar också. Jag har börjat tycka om hela konceptet med klasser på 10-15 personer, att vi studenter håller i lektionerna, går igenom det som vi anser viktigast, löser olika case tillsammans, lär oss att bli mer kreativa, lära sig att ta ut det viktiga från en text, lära sig att prata på engelska i två timmar framför klassen osv. Visst, jag klagar fortfarande ibland efter en 8 timmarsdag i biblioteket men det förbereder en verkligen på det kommande arbetslivet. Känns bra att ha på CV:et! 
 
Skolans favoritcitat: “Don't tell people how to do things, tell them what to do and let them surprise you with their results.” – General George S. Patton
 
 
 
Imorgon är planen att sitta i biblioteket hela dagen och jobba med båda kurserna. På fredag är det en avslutande fest här som både ESN och Way2Go håller i. Är absolut inte sista festen med gänget men en av dom i alla fall... På lördag är planen att besöka julmarknaden i Aachen i Belgien, ska tydligen vara väldigt mysigt och fint. Bra kombination av fest och kulturella aktiviteter! 
 
 
Btw, det har snöat en del här i Maastricht, men varit för varmt för att lägga sig. Men det roliga är alla ens australienska kompisar som aldrig sett det snöa innan! Idag satt jag bredvid Marni i biblioteket och stooora snötussar började falla och hon blev helt till sig! Look LOOOK Ellen is snowing ohh myyy goood LOOK!! Yes Marni it's snowing.... Sen uppdaterar de alltid på facebook så fort de får syn på en snöflinga bland regnet haha. Jättegulligt!! Vi borde uppskatta det lite mera. 
 
Kram!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ellen Svanberg

21årig Handelsstudent från Göteborg som på något vänster har hamnat i Holland på Maastricht University

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela