ellensvanberg.blogg.se

Hösten 2012 kommer spenderas i Maastricht, Holland. Häng med på äventyret!

27 september

Publicerad 2012-09-27 23:21:59 i Allmänt

Hej!
 
Igår hade vi förfest i Guesthousets P-byggnad (jag bor i C). Vi skulle vidare ut till ett nyöppnat ställe som har samma manager som det mytomspunna Allah. Kvällen slutade i kaos med ambulans, fylla och eventuellt drogade personer (som fick något i sitt glas). Dit ska vi inte igen i alla fall! Men no worries, jag kom oskadd hem och lagade mat sisådär 4 på morgonen.
 
När jag vaknade imorse (vid lunch) så var jag såååå nära att skita i simningen, men den bättre personen i min cyklade dit i alla fall. Börjar kännas bättre och bättre! Förstår inte varför jag inte hållit igång hemma?! Efter träningspasset blev det dirr till biblioteket och där satt jag till 21:30. 
 
Imorgon klockan 12 släpps biljetter till Swedish House Mafias sista spelningar, vi ska försöka få biljetter till Amsterdam i början av december, håller tummarna!! Hade varit så jäkla kul!! 
 
 
Geekfesten från i måndags
 
 
Ser ni likheten?! (gillar Simons pose också haha)
 
 
Highlander
 
 
Från igår, jag, Julia och Mika
 
 
James, Julius och Julia!
 
 
Klart man promotar sin kära hemstad även på träningarna
 
 
Om det finns någon där ute med bra, billiga och snabba maträtter så välkomnas detta! Vissa dagar lever jag bara på mackor.... Pasta och färdig tomatsås är vanligt förekommande också. Och nej jag går inte ner i vikt, har fått en grej för Marschoklad här nere så har väl hunnit äta cirka 35-40 stycken stora sen jag kom (helt seriöst haha).

25 september

Publicerad 2012-09-25 22:25:22 i Allmänt

Yo!
 
Var och simmade igår i Dousberg. Ville egentligen gå med i universitetets simlag Tiburon men de hade riktigt kassa träningstider, inte kul att komma hem efter en tuff träning vid 12 på natten.... Så skippar antagligen laget och simmar själv istället, har satt upp måndag fm och torsdag em som standard, hoppas jag lyckas hålla det!! Åkte ju inte hit för att bli vältränad igen men känner att 2-3 år att konstant fest börjar ta ut sin rätt även på min mentala styrka. 
 
På kvällen var det förfest hos P&F, börjar bli standard men är jäkligt roligt! Vidare till Highlander men när gänget drog vidare vid 2 till Allah så åkte jag och Drew och käkade istället, en riiiktigt stor kebabtallrik. Börjar jag bli vuxen och ansvarsfull?!? 
 
 
Egobild! Här ser ni lite hur mitt rum ser ut också... Inte så fancy men duger gott och väl!
 
 
Gulliga nördar + bilmekanikern Simon hehe
 
 
Snygga brudar!
 
 
+ Felix och Pontus!
 
 
Idag har jag spenderat heeeela em och kvällen på biblioteket, kom precis hem... Har lite halvt panik för är verkligen inte förberedd för imorgon. Ska hålla presentation i något som jag bokstavligt talat inte förstår ett enda ord av. Så nu blir det mer plugg yeeeeey!
 
 
Puss mina vänner!
 
 
 

Söndag 23 september

Publicerad 2012-09-23 15:54:00 i Allmänt

Hej mina vänner!
 
Idag har jag än så länge bara pluggat och förberett mig för lektionen imorgon. Cirka 1 gång i veckan har vi Spotlight Lecture i Operation Management vilket betyder att min grupp håller i lektionen och går igenom det kapitlet som vi har fått. De andra grupperna (jag är i Team 4 med en holländare och en tysk) har också olika uppgifter för lektionen, t.ex. en till spotlight lecture, eller "problem discussion", "literature review" etc. Så just i den kursen har man alltid något att redovisa för klassen så att säga. Sedan består 40% av betyget på hur väl man genomför dessa uppgifter, ett avslutande case på 45 minuter är 10% och 50% är sedan ett skriftligt prov. Mina lektionstider är måndag och onsdag 18:30-20:30 vilket är lite segt men samtigt har man hela den dagen på sig att plugga. 
 
I min andra kurs jag läser nu, Management of organisations, ser det lite annorlunda ut. Inför varje lektion har vi ett ex antal artiklar vi ska ha läst och analyserat om ett givet tema, t.ex. denna vecka har vi om "teams" och "creativety". Här fick alla en lektion var att hålla i, så min lektion i "female leadership" är inte förrän 12 oktober. Då får man två timme på sig att vara så innovativ och kreativ som möjligt med sitt ämne, och 20% av betyget är beroende av denna lektion. Deltagandet i denna kurs är därför lägre på 15% och provet ger då 65%. 
 
Jimmy undrade om lektioner var på engelska eller holländska/tyska, och svaret är engelska. Till skillnad från t.ex. Handelshögskolan i Göteborg är ALLA lektioner och böcker på engelska, även för de "vanliga" studenterna. Hur kommer det sig egentligen att v inte har det så också? Känner att vi definitivt ligger i underläge när det kommer till business english, vi svenskar som alltid tror vi är så duktiga på detta, DET ÄR VI INTE!! Alla andra i mina grupper är bättre än mig på fackspråket. Synd att svenskar åker utomlands och inte är på samma nivå som t.ex. tyskarna. Ska banne mig ta upp detta när jag kommer hem! 
 
Men innan tentaångesten slår in åker jag till München 5-8 oktober på Oktoberfest!! Citerar wikipedia med "antagligen den största folkfesten i världen". Kolla in videon, kommer bli så jäkla kul! 
 
 
När dessa två kurser är avtentade 25-26 oktober så åker jag förhoppningsvis till Amsterdam en långhelg. Min ena syster Anna ska vara där med jobbet (pwc som förresten fortfarande heter pricewaterhousecooper här i Holland av någon anledning?!) veckan efter och kommer lite tidigare med en vän. Förhoppningsvis kan andra systern Karin också svänga förbi så blir det en liten reunion! Amsterdam ligger 2,5 timme med tåg från Maastricht. 
 
Till nästa period ska jag läsa Global Supply Chain Management och Financial Management and Policy. Sedan kommer vi svenskar missa sista kursen som går i januari då vi måste vara hemma i Sverige vid den tiden. Lite sjukt ändå när jag ALDRIG har pluggat såhär mycket i mitt liv men ändå lyckas vi inte skrapa ihop 30 hp här nere hehe. 
 
Nej nu blir det matlagning (lyckades med konststycket att köpa kyckling igår, heter kip på holländska) (andra paragrafen; jag hoppas kip betyder kyckling och inte häst eller hund...), sen dusch, biblioteket och sen möta upp Bartjuh för lite Heineken!
 
 
John, Bartjuh och jag sommaren 2010 i Sunny Beach!

Maastricht 2012

Publicerad 2012-09-22 19:41:41 i Allmänt

Dags för mig att starta en blogg! Hade en för några år sedan och tycker fortfarande det är kul se vad den 16-17åriga Ellen tyckte, kände och gjorde om dagarna (den bloggen är lösenordskyddad så ingen idé att ni försöker leta hehe). Förhoppningsvis blir detta en blogg som jag kan gå tillbaka till om några år och skratta åt vad den 21åriga Ellen hade för sig istället! So lets go!

Maastricht som är Hollands äldsta stad har nu varit mitt hem i snart två veckor! Ligger långt ner i söder med bara några minuters gångväg till Belgien och en liten bit till Tyskland. Faktum är att 70 % av alla heltids studenter på universitetet är just tyskar (trodde de var utbytesstudenter först). Men när det kommer till utbytesstudenter är majoriteten från USA! Vi svenskar är bara en handfull.

Första dagarna och veckan var kämpiga som fan. Var allmänt förvirrad, nerstämd, trött osv. Kanske inte så konstigt när man kastas in i detta nya liv precis efter nollningen på Handels (som jag var projektledare för). Men det var bara att kämpa igenom sig det och nu börjar allt falla på plats!

Igår hade jag lektion 11-13 i Management of Organisations. Lektionerna här är väldigt speciella då skolan har ett lärosätt som kallas för Problem Based Learning. Klasserna är mellan 10-15 personer och varje har en ”tutor”, men allt som presenteras sköts av oss elever i form av presentationer, case, diskussioner osv.  Som ni säkert nu förstår är det tuffa förberedelser inför varje lektion med 1-2 kapitel och 4-6 artiklar som ska både läsas och analyseras innan. Som grädde på moset blir man även bedömd i hur man presterar på lektionerna, man måste prata och diskutera för att ens få godkänt i kursen. Detta var inte det lättaste i början med engelskan och skrämmande tyskar som rabblade upp artiklarnas innehåll både framlänges och baklänges. Men det går bättre och bättre nu! På gårdagens lektion fick jag reda på att jag var den enda utbytesstudenten och resten tyskar som haft PBL i flera år. Då kändes allt mycket bättre och jag kanske inte är så dålig som jag först trodde!

Iaf, efter lektionen så satte jag mig i bilioteket i några timmar och plöjde igenom det som skulle läsas till på måndag. På eftermiddagen tog jag även en fika med Malin som också är en utbytesstudent från Handels, men som jag aldrig träffat innan! Riktigt trevligt och vi fick lufta lite tankar om allt som är annorlunda här och sådär. Typiskt svenskt klagande ;)

På kvällen drog jag hem till Pontus och Felix som bor mitt i centrum. Där var vi ett gäng som spelade massa drinkspel och hade det riktigt roligt! Sen drog vi först till Clinique där det blev dans så det räckte och blev över! Fast kanske inte… Jag drog vidare till en annan klubb Allah för mer shots och öl. Riktig blöt och galen natt! Alkoholen är riktigt billig här, en öl eller 4cl shot för 20-25 kr. Som svensk är man ju i festparadiset!

Idag har jag varit i biblioteket med min holländska vän Patrick som jag även är i samma grupp med på Operation Management. Satt och förberedde lite inför vår presentation som vi har på måndag. Kände mig inte speciellt produktiv och smart men men, var bara att kämpa vidare! Har även varit och handlat vilket inte direkt är min favoritsyssla… Ni som känner mig vet att jag inte är superbegåvad i köket så går mest runt och ser förvirrad ut. Har blivit mycket pasta med tomatsås eller smörgåsar. Holländare är galna i sina baguetter! Funkar till både frukost, lunch, middag, kvällsmat… Kommer säkert vara riktigt trött på det om några veckor.

Kvällens planer är inte riktigt satta ännu, men imorgon ska jag träffa Bartjuh som är en holländsk vän som turistat i Bulgarien både 2010 och 2011 när jag jobbade där nere. Han är en av de galnaste personer jag känner! Ska bli riktigt roligt att få träffa honom igen! Är även lite fler holländare som hört av sig och kommer förbi Maastricht för att hälsa på mig. Är verkligen det bästa med att ha säsongat (haft ett år i Turkiet och två i Bulgarien), alla människor man lärt känna över hela världen! I Bulgarien var det riktigt mycket holländare, var till och med en av anledningarna att jag valde Holland. Folk är generellt sett väldigt liberala och laid back vilket passar mig. 

Nog om det, nu blir det bildregn!

 
Bye bye Göteborg!
 
 
Andrew, Julius, Drew, Julia och Felix en kväll på Highlander (utbytesstudenternas pub)
 

En riktigt skön gruppbild på Highlander!
 
 
Jag och min amerikanska soulmate Julia
 
David kom förbi från Bryssel en dag för lunch!
 
Finns många byggnader och kyrkor som visar på stadens långa historia!
 
Marknadsplatsen Markt och stadshuset. Varje fredag är det marknad här
 
 
Felix, Pontus och Meg
 
En riktigt sjuk gruppbild från i onsdags
 
 
Nej det är ingen skrotstation, det är en cykelstation där jag bor. För att ta sig fram här gäller cykel, vilket är positivt för motionen och den friska luften, men också negativt då man verkligen INTE borde ta sig upp på en cykel efter krogen ;) Jag vet det för väl redan...
 
 
Bild från gårdagen hemma hos P och F
 
Clinique
 
 
Drew och Victoria
 
 
Linus, jag och norrmannen Henrik
 
En sen timme på Allah...
 
Bild från idag, riktigt fint väder cirka 20 grader och sol
 
Cykel som sagt... Cyklister har till och med en egen bana i rondeller! (den rödaktiga)
 
 
Making Gothenburg proud!
 
Puss på er!
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Ellen Svanberg

21årig Handelsstudent från Göteborg som på något vänster har hamnat i Holland på Maastricht University

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela