ellensvanberg.blogg.se

Hösten 2012 kommer spenderas i Maastricht, Holland. Häng med på äventyret!

17 december

Publicerad 2012-12-17 23:28:00 i Allmänt

Hej!
 
Har sista tentan nu på onsdag.... Orkar inte läsa en rad mer så tänkte skriva ett litet blogginlägg. 
 
Förra veckan var det "scrabble-party" vilket går ut på att alla har (helst) en helvit tröja som folk får skriva på under kvällen. Vi började väl ganska bra men slutade med att det målades lite här och där och folk hade färg överallt. Men var ett väldigt roligt koncept! 
 
 
Förfesten! 
 
 
James och Simon som är olyckligt kära
 
 
På Alla började det spåra som sagt hehe... Julia, Jon och James
 
I torsdags förra veckan stod Amsterdam på schemat och framför allt Swedish House Mafia. Var en riktigt grym kväll och musiken var fantastisk precis som sällskapet! Åkte hem redan dagen efter då jag hade en tutorial på fredag-eftermiddagen. 
 
 
Kvällen började med middag på Bazar, här med Jacob, Ali och Pontus. Tog en Efes öl och den smakade lika bra som i Turkiet såklart
 
 
Mika, jag och Linus
 
 
Ziggi Dome arenan tar 17000 pers (enligt hotell receptionisten) och ljudet var riktigt bra
 
 
Ingen house-koncert utan lasershow!
 
 
Ingen house-koncert utan att folk sitter på varandras axlar.... 
 
 
Amsterdams tågstation
 
Nu blir det sängen och upp tidigt tidigt imorgon för att plugga heeeela dagen. Tack och lov är det över på onsdag och tentan ska vara lätt. På onsdag blir det tentafest, sen kommer mami och papi på torsdag och vi åker hem på fredag. Blandade känslor men ska bli skönt att komma hem och fira jul med familjen och träffa alla vänner! Kommer dock sakna en del del människor jag lärt känna här.
 
Kram

9 december

Publicerad 2012-12-09 21:04:00 i Allmänt

Hej!
 
I fredags var det "the Final Party" roddat av ESN och Way2Go. Och vilken fest det blev! Det spårade efter några timmar med ambulanser, drugdealers inne på klubben som blev arresterade, folk tog droger, två ambulanser, folk  spydde överallt och slagsmål utanför. Tack och lov kom ingen av mina vänner till skada, och jag klarade mig såklart också! Men innan kaoset utbröt var det en super kväll! Alla var så fina! 
 
 
Jag och Rein
 
 
Förfest hos Kriya och Ali 
 
 
Blev såklart lite dans
 
 
Ali, Vic, Julius och Julia
 
 
Julia aka Lequisha och jag aka Loquacious Cristal 
 
 
Michael, Julia, Drew och Guillermo 
 
 
 
Snygga vänner på klubben!
 
 
 Killarna och Julia hänger vid baren såklart hehe
 
 
Pontus, Rein, jag och Linus. Sånna stiliga killar!
 
 
På lördagen hade jag, Linus, Joni och Michel bestämt oss för att åka till julmarknaden i Aachen i Tyskland för att få lite julkänsla! 
 
 
Sjukt mycket folk!
 
 
Kort och gott bestod dagen och kvällen av att äta. Bratwurst, köttspett, pommes frites, jordgubbar med choklad, brända mandlar, mexikanska enchiladas.... Och självklart gluwein! 
 
 
 
Killarna dricker gluwein
 
 
Avslutade kvällen med lite drinkar och mexikansk mat. Halvliters jumbo drinkar för 50 kr var heeeelt okey hehe
 
Idag har jag suttit på biblioteket mest hela dagen. Frukost på McDonalds och middag på "lasagne-stället" med Gustav har också hunnits med. Får ju inte glömma att vi åker ett gäng till Amsterdam på torsdag för att se på Swedish House Mafia! Kommer bli riktigt roligt!  
 
Om 11 dagar kommer mami och papi hit och dagen efter åker vi hem till Göteborg igen. Det går så fort nu! Ska njuta av sista dagarna och håller tummarna för snö!
 
 
 
Utsikten från mitt rum för tre dagar sedan. Nu regnar det bara men fryser på under natten så riktigt kasst väder. 0 grader och regn är nog det värsta...
 
Kram!

5 december - Sinterklaas!

Publicerad 2012-12-05 21:40:00 i Allmänt

Hej!
 
Idag firas "Sinterklaas" här i Holland (även i vissa delar av Belgien, norra Frankrike mm.) Sinterklaas ser i princip ut som en jultomte fast med påvehat och svarta små "hjälpredor". Tydligen ska dessa hjälpredor föreställa  föredetta slavungar från Etiopien och kallas för Zwarte Piet som Sinterklaas har räddat. Tänk vilken tumult det hade blivit i Sverige....
 
 
 
Nu är det inte långt kvar av terminen. Har ett sista arbete i Global Supply- kursen som handlar om företaget Mars. Vi ska agera konsulter och expandera deras produktion till nya, eller existerande, marknader. Väldigt intressant då det är ett riktigt företag (och representanter från Mars kommer delta på presentationen på måndag). I min andra kurs, Strategic Marketing, håller jag i lektionen på fredag, en till tutorial nästa tisdag, ett avslutande case om siliconföretaget Xiameter på fredagen och sen den 20 är det tenta i den kursen. Betydligt mer att göra som ni märker. Men har verkligen gillat upplägget. Inför varje turorial får man ett case från ett riktigt företag, t.ex. Apple, Red Bull, Microsoft, Daimler-Chrysler osv, samt tre artiklar. Med hjälp av dessa artiklar, och även material från tidigare tutorials, ska man lösa problemen som företagen möter. Rikigt kul när det är "på riktigt". Men samtidigt mycket arbete såklart där ens åsikter betygbedöms.
 
Skolsystemet med PBL är något som jag faktiskt har vant mig vid nu. Det finns självklart både positiva och negativa delar av den. T.ex. hade jag aldrig klarat av det här tempot i 3-5 år, speciellt inte om man ska engagera sig utanför skolan, extrajobba osv. Det finns inte tid till det! Det är även en stor utpekad nackdel med PBL, att det framkammar stress och press på studenterna. Men systemet har många fördelar också. Jag har börjat tycka om hela konceptet med klasser på 10-15 personer, att vi studenter håller i lektionerna, går igenom det som vi anser viktigast, löser olika case tillsammans, lär oss att bli mer kreativa, lära sig att ta ut det viktiga från en text, lära sig att prata på engelska i två timmar framför klassen osv. Visst, jag klagar fortfarande ibland efter en 8 timmarsdag i biblioteket men det förbereder en verkligen på det kommande arbetslivet. Känns bra att ha på CV:et! 
 
Skolans favoritcitat: “Don't tell people how to do things, tell them what to do and let them surprise you with their results.” – General George S. Patton
 
 
 
Imorgon är planen att sitta i biblioteket hela dagen och jobba med båda kurserna. På fredag är det en avslutande fest här som både ESN och Way2Go håller i. Är absolut inte sista festen med gänget men en av dom i alla fall... På lördag är planen att besöka julmarknaden i Aachen i Belgien, ska tydligen vara väldigt mysigt och fint. Bra kombination av fest och kulturella aktiviteter! 
 
 
Btw, det har snöat en del här i Maastricht, men varit för varmt för att lägga sig. Men det roliga är alla ens australienska kompisar som aldrig sett det snöa innan! Idag satt jag bredvid Marni i biblioteket och stooora snötussar började falla och hon blev helt till sig! Look LOOOK Ellen is snowing ohh myyy goood LOOK!! Yes Marni it's snowing.... Sen uppdaterar de alltid på facebook så fort de får syn på en snöflinga bland regnet haha. Jättegulligt!! Vi borde uppskatta det lite mera. 
 
Kram!
 
 
 
 

1 december!

Publicerad 2012-12-01 13:18:00 i Allmänt

Då var vi inne på sista månaden för 2012!
 
Förra helgen bestämde vi oss för att vara lite extra kulturella så jag, Mika, Meg, Pat, Rein och Michael besökte St. Pietersbergs grottor som ligger uppe på en kulle här i Maastricht. Vi lärde oss snabbt av guiden att det inte är grottor egentligen, utan en gruva som sträcker sig över ett ofantligt område. För många miljoner år sedan låg staden under vatten och har skapat rikliga mängder av kalksten som bönderna bröt (?). Flera gamla byggnader och kyrkor här nere är byggda av just den här kalkstenen. För att höja stämningen i gruvan fick vi fotogenlampor och vid ett tillfälle gick guiden i förväg och vi fick känna på hur mörka tunnlarna faktiskt är. Ögonen kan inte ens vänja sig vid mörkret. Var ganska läskigt med tanke på att guiden berättade hur folk har tappat bort sig i tunnlarna och tillslut dött. Senast var 1992 då två tonårspojkar tappade bort sig utan lampor och hittades flera veckor senare. Guiden berättade att om vi inte är tillbaka en halvtimme efter att turen skulle ha slutat ger sig en säkerhetsstyrka in och letar reda på oss. Så någon fara var det aldrig hehe ;-)
 
 
Pat fick äran att bära lampan hehe
 
 
Ja men ta med din barnvagn ner i gruvan... Var inte speciellt uppskattat när bebisen började skrika/skulle ha mat mitt i turen haha. Förstår inte riktigt grejen, barnet kommer ju ändå inte komma ihåg något? 
 
 
Som ni ser på kartan sträcker sig gruvorna över en stor del av Maastricht. Vi är uppe i högra hörnet
 
Har också hunnit med en middag med Gustav på en sushi-restaurang där man betalade 20 euro och fick beställa in exakt vad och hur mycket man ville. Inte bara sushi utan vårrullar, soppor, sallader, knyten med kött osv. Såååå gott. Var första gången jag åt sushi här nere. 
 
 
Ser dock inte ut som min middags-dejt uppskattar mitt sällskap...? 
 
 
En fin familjemiddag på "lasagne stället"
 
I torsdags var vi, som jag nämnde i förra inlägget, på bal på Grand Hotel. Var första gången jag hade klänning och högklackat här nere. Kände rätt snabbt att jag gått upp några kilon för klänningen satt lite tightare än vanligt. Men men. Det är ju sånt som hör till på en utlandstermin! 
 
 
Felle, jag, Ali, Melissa, Kriya och Pontus
 
 
Simon, Jon, James och jag 
 
 
Snygga brudar!
 
 
Var kul att se alla så uppklädda. Men måste väl erkännaatt jag gick hem barfota... Inte kul med klackar i en stad gjord av kullerstensgator. 
 
 
Avslutar med en bild på julstaden Maastricht. Nu ska jag till biblioteket och plugga några timmar, sen får vi se vad som händer!
 
Kram!
 

Om

Min profilbild

Ellen Svanberg

21årig Handelsstudent från Göteborg som på något vänster har hamnat i Holland på Maastricht University

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela